miercuri, 10 aprilie 2013

Zoonews

Două ştiri despre interacţiunea om - animal sălbatic au zguduit societatea românească. Un leu de la Zoo Rădăuţi a atacat o tânără din SUA, iar un urs din Maramureş a atacat un tânăr localnic.
Mai jos redăm discuţia cu dl. Ionel Cucuveanu, director în direcţia Animale Zoofage, a Ministerului Mediului.
- Da, prea multe nu ar fi de spus, doar de subliniat câteva aspecte. Deci, în ceea ce priveşte atacul de la grădina din Rădăuţi, vreau să vă liniştesc, am vorbim cu dl. Ponta şi domnia Sa, la rândul Său, a vorbit la amabasada americană din Capitală, le-a explicat ce şi cum s-a întâmplat şi cei de acolo au zis că e ok, nu ne iau înapoi scutul de la Deveselu. Mai mult chiar, eu mi-am sunat un văr din Caracal, de al nevestii-mi, şi care deşi era deja beat, mi-a confirmat faptul că americanii nu au plecat din Deveselu, sunt toţi acolo. Pe de altă parte, lăsând de o parte iniţiativa juvenilă şi explicabilă a tinerei americance, trebuie subliniat faptul că leul din ecuaţie are un background istoric ciudat. El a fost achiziţionat pe persoană fizică în prima guvernare de tristă amintire Boc I, şi deoarece nici el ca ditamai leul nu putea suporta guvernarea sălbatică mai devreme pomenită, ei bine, cum necum, pe la vremea celei de-a doua guvernări Boc, leul a ajuns într-un asemenea hal fizic şi de imagine. încăt cei de la Rădăuţi l-au găsit şi cumpărat tocmai de la grădina botanică din Hârlău, unde săracul animal ajunsese de râsul vizitatoriilor, stând cât e ziua de mare pe post de  floare, mai exact, gura leului. Aşa ca anecdotă, multă vreme cei de la grădina zoologică Rădăuţi îl strigau Antirrhinum Majus, hai la masă! Aşa văzuseră ei că scria pe pancarta ce o avea agăţată de gât la Hârlău, şi au crezut că aşa îl cheamă. Noroc că ni s-a băgat internet şi surfând am aflat de denumirea latină a florii gura leului... Revenind, leul nostru nu putea să o atace pe turistă deoarece este aşa de slab că nici muşte nu poate prinde cu gură, başca e atât de fricos că până şi găinile în fugăreau prin cuşcă de-i mergeau fulgii, nu alta! Faptul că stă după gratii este pentru siguranţa sa, nu a vizitatorilor. Ţinând cont că pe plaiurile noastre, după cum se spune şi în Mioriţa, citez din memorie: "... câinii sunt mai bărbaţi...", ei bine, noi am băgat leul în cuşcă pentru siguranţa vieţii lui şi să nu fie sfâşiat de maidanezii din apropiere.
Pe de altă parte, legat de întâmplarea cu ursul care cică a atacat un golan, daţi-mi voie să vă spun câteva vorbe. Ursul din povestea noastră a văzut lumina zilei pe meleagurile unde acum 2000 de ani descăleca domnitorul Bogdan sau Menumorut, oricum un român verde, de-al nostru. Altfel, ursul nostru s-a născut pe vremea marelui om politic, domnul Năstase, fie-i numele lăudat. Din nefericire, viaţa lui a curs la fel de aiurea ca şi a noastră. Regimul Băsescu, de tristă amintire l-a dereglat psihic complet. Închipuiţi-vă, intra ursul în hibernare sub Băsescu şi se trezea cu speranţa că în primăvară va fi din nou libertate în ţărişoara noastră. Dar, vai, se trezea bietul, ca şi noi, tot sub dictatură. 2 mandate cap coadă ne-au înebunit pe noi, oamenii, darmite pe el, un animal sălbatic! Şi uite cum nitam, nisam, apare în pădure un golan care în loc să-l respecte după cum se cuvine, începe să râdă de el. Ce faci, Panda? Te sculaşi numai tu sau şi nen-tu Crin? Apropo, Căcărău vorbeşte în somn, ţi-a recitat din programa USL? Auzi, vezi să nu te ademenească pe canapeaua lui, că pe bezna din peşteră, mai, mai te confundă cu donşoara Lambru... Şi dă-i şi râzi. Apăi, sincer vă spun, dacă ursul nu-i dădeau una peste gura aia, săream eu şi-l plesneam, de nu se vedea! De aia am votat 7,4 milioane de români, ca să râdă de noi orice terchea berchea pdl-ist?! Auzi, Panda?

Niciun comentariu:

Apreciaza: