vineri, 26 aprilie 2013

Highlander

În avanpremierea megaconcertelor Marcel Pavel și Nuntă la Palat, ex-Dire Straits Sir Mark Knopfler a concertat în fața unei audiențe sold-out. Accesul în sală s-a făcut cu o oră înainte de concert, adică ora 19.00, evident la ora 20.10 încă mai soseau români întârziați, har Domnului sosise Ștefan Elvis Bănică jr și Marius Tucă Show, deci spectacolul putea să înceapă.
Cum a fost? Exact cum a spus și Mark Knopfler la un moment dat, ”Bine”. Omul a (în)cîntat 2 ore fix, cu 2 bisuri incluse, fără mulți timpi morți între piese și interacționare cu publicul. Clasicele ”Hello, how are you, it is ok, fell good, bla, bla” și muzică, decât muzică (sic). Desfășurarea spectacolului a fost cumva ”în buclă”, adică piese scoțiene și remember-uri Dire Straits. Personal îi acord un mare bravo pentru piesa Romeo & Juliet, superb moment, a eviscerat sala!
Totuși idea principală a acestor spectacole este una deosebită, și anume spectatorul român este aidoma unui sculat din comă, după jdemii de ani de vegetare în bezna comunismului. Majoritatea celor veniți la spectacol le răsunau în urechi, inimă, creier etc compilația Best of Dire Straits, nu mai că în fața lor performa un artist deplin, profesionist și talentat, și a cărui evoluție artistică urma o continuitate firească. Dire Straits era doar o etapă din viața sa, la fel cum Privateering Tour este o alta, firească. Îl ascultam și mă gândeam ce ar fi însemnat să fi dus și noi o viață firească, nu una sub umbra lui Ceaușescu și să ascultăm/vizionăm Led Zeppelin, Queen sau Pink Floyd la momentelor lor firești, de forță, de explozie! Îi vedem astăzi când sunt ok (și asta doar talentului și atitudinii lor profesioniste), dar anii trecuții peste ei au lăsat destule riduri.
Aseară (mai ales după Romeo & Juliet) îmi venea să fug la cimitirul Ghencea și să-i înfig un țăruș în inimă lui nea Nicu, ca la vampiri!
Un țăruș pentru Led Zeppelin, unul pentru Queen, unul pentru Pink Floyd....

Niciun comentariu:

Apreciaza: