luni, 15 aprilie 2013

Margareta de Fier

Dispariţia fizică a fostei Doamne de Fier şi pregătirea funerarilor naţionale agită societatea civilă britanică, renăscând teme de mult adormite. Ceea ce este super frumos, e "agitaţia" de convenienţă a lor noştri. Băsescu ţine să ne facă o confidenţă pe această tristă temă, Ponta aşişderea, nici el nu alege înţelepciunea tăcerii.
(sursa)
Ambii doi, şi câţi ca ei, nu au făcut altceva decât să releve a n-şpea mia oară diferenţele dintre civilizaţiile occidentale şi balcanic-orientale. În România lumii politice, femeia nu are dreptul la un semn de egalitate cu bărbatul, Omul. Ele sunt acceptate pe post de exponate în vitrina Partidului, iar când îşi marchează prea insistent terenul sunt împinse pe centura politicii sau anonimizate a la Mona Muscă. Astăzi, inclusiv după "milenii" de propagandă comunistă, femeile sunt egale bărbaţilor în orice meserie, dar mai puţin în politică. O româncă prim ministru sau preşedinte rămâne o glumă, nicicum o variantă politică.
Însă ceea ce este tragic în toate ecourile dispariţii importantului om politic britanic, este depărtarea uriaşă dintre modul de a face sau înţelege politica pe malurile Dâmboviţei faţă de ale Tamisei. Oare în anii ei de glorie, Băsescu stătea în port la Anvers şi răsfoia cu creionul în mână The Times? Ştie ce înseamnă economie de tip liberal keynesian? Sau poate ştie Antonescu? El e şi liberal şi istoric. Sau poate le-a explicat la amândoi Ponta, din ceea ce a înţeles el din discuţiile cu alde Tony Blair.
Prostii! Nici unul nu ştie nimic, au pretenţii de mari lideri, de dascăli ai poporului, dar mai departe de ecoul învăţământului de partid (PCR) nu s-au aventurat. Băsescu o avea model pe Thatcher când o ridica în slăvi pe fii-sa sau Udrea? Ponta domneşte candid peste un partid ce viermuieşte de Daciane sau Ecaterine (Andronescu) sau Gabriele (Firea)...
Dar greşeala nu este doar în atitudinea misogină a liderilor noştri politici, ci greşeala este încurajată şi de comportamentul domniţelor în cauză. Anastase, Turcan, Ştefănescu (secretara lui Dragnea) se ambiţionează să-şi descopere laturi ale personalităţii ce nu le avantajează defel. Dar ele nu renunţă, perseverează, conştiente fiind că pe de o parte electoratul e prost şi le votează, şi pe de altă parte peste ani lumea le va uita.
Mitzura Arghezi PRM
Ionela Prodan USL
   
 

Niciun comentariu:

Apreciaza: