vineri, 5 iulie 2013

Forumiștii

La început de secol XX, mașinile cu aburi, cu benzină, au început să câștige teren în fața tracțiunilor animale, recte calul. A fost un șoc desigur, parcă peste noapte milioane de oameni s-au trezit jobless, la fel cum peste decenii, dezvoltarea rolului aviației într-un război a dat peste cap toate strategiile belicoase de până atunci.
Astăzi suntem contemporani cu o armată anonimă, fără chip, dar deosebit de vocală și care e pe cale să schimbe modul de percepție al mișcării bielă manivelă dintre presă și cititori, forumiștii! Ascunși după pseudonime amăgitoare, vigilenții de serviciu ai societății române contemporane combat neostenit derapajele puterii politice, cât și a puterii jurnalistice. Vremurile în care ecoul vorbelor unui jurnalist amuțeau și iluminau totodată masele, par caduce. Cristoiu, CTP sau Tolontan sunt trimiși la colț cu ocazia fiecărui articol publicat de cohorte nesfârșite de minți clare și limpezi. Iar în cazul celor câtorva mai ambigui în exprimare, gen Pleșu sau Patapievici, forumiștii de serviciu intervin instantaneu și-i readuc cu picioarele pe pământ trimițându-i invariabil la origini, pe post de concluzie moralizatoare.
Dacă un anumit rol desinhibitator al datului cu părerea din negura anonimatului putem accepta, de pildă satisfacția juvenilului angajat ”Hagi84” ce îi dă cu tifla pe teme fotbalistice anchilozatului său șef ”Dobrin 68”, deși nici unul, nici altul nu cunosc adevărata identitate a celuilalt, ei bine, o mare nedretate stă să se producă. Dacă CTP, Cristoiu sau Tolontan publică odată la 5...10 ani o antologie a articolelor lor, variantă așteptată cu sufletul la gură de admiratorii/detractorii lor, forumiștii, blestemații anonimatului rămân în continuare în hruba nerecunoașterii lor oficiale. Până când și de ce?!
De aceea propun și aștept în librării sau la liber pe internet o antologie, un best of, al acestor haiduci ai mileniului 3:
Sebra sau RoseN, la editura Dailycotcodac!
Olga Khan, la editura Evenimentul Zilei!

Niciun comentariu:

Apreciaza: