luni, 18 noiembrie 2013

Cronica de film

Pentru cel care are 40 înspre 50 de ani, Cinemax sau cinematografia spaniolă sau de a dreptul regizorul Cesc Gay propune un fragment de viață în filmul ”Cate un pistol in fiecare mana”.
Filmul, aidoma unei cărți de tarot se prezintă în două ipostaze, una legată de tema dezbătută și cea de a două legată de jocul actorilor.
Viziunea regizoral/scenaristică pedalează pe un mod descriptiv aproape feminist (misandrie), bărbați apar niște adolescenți bătrâni, bântuiți de orgolii și eșecuri zilnice, la umbră de aspirații din vremuri demult apuse. Eșecul profesional se încheie en-fanfare cu divorțul matrimonial. Înfrângerile din plan personal nu sunt altceva decât inadaptabilități la viața de zi cu zi. Toate eșecurile lor sunt mascate în penubra unei serii fatidice: destin/răutatea omenescă/ghinion. Femeile din viața lor, vizibile în filme sau doar amintite ca pesonaje sunt puternice. Viața a fost la fel de grea și pentru ele, însă acest fapt le-a fortificat. Respectând firul narativ al filmului ele sunt cu adevărat Calamity Jane, pe când ei sunt doar dublurile lui John Wayne.
Reușita filmului se datorează în cea mai mare măsură jocului actoricesc. Ei sunt toți buni! Sunt credibili atât prin dialoguri, cât și prin accesorizările de rigouare: mimică facială, privire, dozaj replică. Toți sunt buni în personajele lor, dar un plus se simte la Ricardo Darin, Eduardo Noriega sau Clara Segura (radiantă, desigur).
Vizionat la vârsta personajele, filmul captivează: 8/10

Niciun comentariu:

Apreciaza: