joi, 21 noiembrie 2013

Cazul Bendeac

Anul 2013 va rămâne în istoria generală a românilor ca o perioadă relativ apatic-vâscoasă, singurele zvâcniri ale acestei magme molatece fiind excrescențele conștiinței societății civile, reprezentate de manifestările stradale din București sau aiurea. Iscate din nimic, manifestările pro-naturism/ecologie/naționalism reclamă o reîntoarcere la păgânismul ante-globalizare, la o lume așezată economic într-o dolce-far niete cu iz religios-prozaic.
Totodată, în această liniște asurzitoare a erupt cazul Icomedy, tandemul Bendeac-Trustul Intact. Stârnit fără logică și desfășurat fără fără noimă, conflictul a relevat o fațetă mai puțin cunoscută a capitalismului: dictatura contractului semnat și parafat. Din acest incident astăzi vedem doar un actor tras pe dreapta de ambițiile unui trust de presă atotputernic. Emisiunea ca act artistic a rămas spânzurată în desfășurătorul de emisiuni al trustului, fără nicio șansă de reabilitare.
Însă din toată această tevatură rămâne tăcerea. Liniștea așternută peste Actor. Bendeac  a făcut în ultimii ani, pornind de la Mondenii Primei TV și până la iComedy-ul Antenei 1, de toate pentru toți. Nu i-a reușit tot ce și-a propus, și-a dorit prea multe, dar mai ales și-a amestecat publicul țintă. Nu puteai aprecia glumele cu Romeo Fantastik împreună cu piesele difuzate special la Antena 1 (O noapte furtunoasă foarte reușită, apropo). Însă el a încercat, și foarte bine a făcut!
Mai grav este vidul de susținere dinspre breaslă. Niciun actor, maestru sau coleg de generație nu a ieșit în față să-l susțină. Nu l-am auzit pe maestru Beligan să boicoteze Antena 1. Dar poate maestru e prea bătrân, atunci unde sunt cei are ies primii în stradă sau pe sticla tv atunci când e vorba de câinii comunitari sau vreo masă-pomană de la ”mareșalul” Antonescu?

Niciun comentariu:

Apreciaza: