joi, 20 octombrie 2011

Che Fresh



Recent am vazut pe strazile capitalei noastre cateva afise, ici colo, cu o reclama la Frutti Fresh, prin care, inducand in subconstient, se exhiba idea de libertate prin imaginea lui Che Guevara.
Adica, in Romania Elisabetei Rizea sau a Doinei Cornea sau a lui Vasile Paraschiv nu s-a mai gasit alta imagine sugestiva a Libertatii decat Che Guevara?! Intr-o Romanie siluita de 45 de ani de comunism, nu s-a gasit alt simbol al Libertatii decat criminalul Cubei castroiste?
Pe de o parte pot intelege ca intr-o perioda de varf a globalizarii, o populatie tanara educata prin youtube si intr-un dispret pentru identitate nationala, nu poate sesiza dihotomia conceptului de libertate a spiritului prin asocierea cu imaginea si amintirea sceleratului argentinian Che Guevara, insa ca un creativ de la o agentie de publicitate nu stie cine a fost Che si sa faca asemenea asocieri, asta nu o pot intelege/accepta.
De fapt, tragedia este in alta parte. Dupa 1989 s-a pornit o campanie tacuta dar insinuanta, sepuindu-se prin toate cotloanele societatii romanesti, de angrenare a noastra la culturi externe, occidentale. Faptul in sine nu este negativ deloc, insa preluarea anumitor icon-uri sau sintagme s-a facut prin abandonarea in uitare a reperelor nationale.
Societatea de tip struto-camila pe care regimul iliescian a girat-o si incurajat-o in perioada post decembrista, s-a dezvoltat haotic intre niste repere ciuntite. Pe de o parte se "permitea" redescoperirea perioadei de varf cultural interbelice, pe de alta parte se anihila total importanta, chiar existenta, familie regale. Pe de o parte se critica perioada comunista, cu accent pe greselile fostilor conducatori Dej sau Ceausescu si mai putin pe doctrina, iar pe de alta parte se anulau vocile critice si interogatiile referitoare la zilele Revolutiei decembriste. Tot acest amestec politic, coroborat cu efectele supravietuirii in comunism, a condus la modificarea perceptiei realitatii. Si mai grav, episoade triste din perioada comunista (inslusiv crimele de la Aiud, Gherla, Baragan) au fost ori minimalizate sau deviate in responsabilitate ("s-au primit ordine de la sefi care nu erau romani neaosi, ci evrei, basarabeni, rusi, unguri etc"), ori s-au pierdut intr-o tacere oficializata, insa la fel de vinovata ca fapta in sine.
Inchei, invitandu-i pe creativii acestei reclame sa se uite si la urmatoarea adresa (http://factreal.wordpress.com/2008/12/17/che-chic-killer/), daca istorie le-a fost greu sa invete.
Si sa-i forward-eze link-ul si lui Ponta, viitor prim-ministru sau presendinte al Romaniei, mare fan de Che Guevara...





http://factreal.wordpress.com/2008/12/17/che-chic-killer/

Niciun comentariu:

Apreciaza: