vineri, 14 octombrie 2011

Buna! Ce faci?


Buna! Ce faci:? este o bijuterie de film minimalist. Aproape traiesti cu impresia ca Alexandru Maftei a lucrat cu niste ocheane alambicate tocmai bune de folosit in microbiologie. Totul este o dantela a detaliilor de o frumusete captivanta. Mai mult, parca pentru intaia data Bucurestiul apare dezvaluit in acea latura mic burgheza, o partica de Petit Paris, de Mignon Paris. E aproape hazliu sa vezi pe de o parte, strazile curate, spalate, si pe de cealalta parte sa admiri blocurile de locuit din epoca interbelica cu acele scari interioare halucinante, atat de departe de blocurile jalnice (si reale) comuniste redate in restul filmelor noului val cinematogafic romanesc.
"Buna! Ce faci?" place si atrage telespectatorul, cel sarit de 40 de ani, inspre o zona mai degraba secreta si interiorizata a fiecaruia dintre noi. E un film despre oboseala casniciei. Un element nou in viata cuplului, internetul, dezlantuie energii impietrite in fiecare dintre cei doi eroi, Gabi si Gabriela.
De fapt, ce te minuneaza in acest film sunt cei doi actori, dna. Dana Voicu si dnul Ionel Mihailescu. Pentru mine a fost extraordinar sa le descopar jocul natural si mai ales non-apartenenta la haita telenovelistilor romanesti din ultimi anii (fie ei "starlete" sau monstri sacri aflati la final de viata) sau alte pseudo-acte de cultura popularizanta (deh, asa cere publicul...). Recunosc ca sunt fericit cand descopar ca mai exista actori mandrii de meseria lor, exigenti cu destinul lor artistic si care-si impun sieși si totodata noua, spectatorii lor, o anumita conduita artistica inalta, elitista si mai ales de respect.
Aidoma Ozanei Oancea sau Vlad Ivanov, cei doi Artisti din "Buna! Ce faci?" apartin unei specii unice de artisti, pe care de multe ori, in valtoarea obositoare a evenimentelor cotidiene, consideram ca e aproape disparuta, dar astfel de evenimente ne readuc speranta in bine si frumos la viata. Vazandu-l pe Ionel Mihailescu in film mi-am adus aminte de o alta creatie memorabila a sa, cea a lui Paraschiv din capodepera lui Stere Gulea "Morometii". Adica de acum 23 de ani!
Revenind la film, scenariu curge cuminte, coerent avand o desfasurare aproape hollywoodiana. Ceilalti actori sunt corect incadrati in rol, inclusiv eroul principal, baiatul lor, Vladimir interpretat de Paul Diaconescu care emana o anumita stridenta in joc, dar cred ca mai degraba e de la personajul relativ complex pe care-l interpreteaza, trecand la stari diametral opuse intr-un timp cinematrografic concentrat.
Merita "Buna! Ce faci?" sa fie vizonat? Da. Insa cel mai important va fi urmatorul film al lui Alexandru Maftei. Obligatoriu trebuie sa fie diametral opus acestuia, insa la fel de bine realizat.

Niciun comentariu:

Apreciaza: