joi, 29 septembrie 2011

Chisinau



Chisinau, prima impresie.

Este adevarat ca despre Chisinau sau Basarabia nu am avut prea multe idei preconcepute. Ma gandeam, inainte sa ajung aici, ca atmosfera poate va fi una asemanatoare celei din HarCovul romanesc. Adica un soi de coloborationism intre ei si noi in fata unui stapan ranit, rusofoni.

Insa situatia locala nu este chiar asa, lumea vorbeste un soi de rom-rusa, ca noi romgleza, si in toate cazurile chisinanenii iti raspund in limba romana fara sa dea ochii pe spate ca maghiarii din HarCov.

Ca turist esti inconjurat de tot felul de legende pro si contra racketi, insa atmosfera generala ramane foarte asemantoare oraselor din Moldova, in special Iasi. Chisinaul aduce a Iasiul nostru, parca e oleaca mai intins, dar tot asezat pe nenumarate coline (cred ca iarna poleiul face ravagii), are biserici la fel de impozante si peste toate, traficul auto este la fel de nesabuit. Desi, parca la Iasi se circula mai civilizat, trecerile de pietoni sunt respectate mai mult decat aici unde sunt ignorate complet. Intr-o zi priveam ingrozit cu alearga pietonii pe "zebra", cand deodata o masina opreste la trecere si ne lasa sa ajungem pe trotuarul celalat. Mirat ma uit lung la masina si pe urma zambesc, era din Bucuresti.

Altfel insa Politia este atotputernica pe sosele, legende locale spun ca in caz de accident (oricat de mic) nu ai voie sa parasesti masina si locul accidentului. Daca faci asa ceva (cica) esti condamnat automat la 15 zile de inchisoare. Si chiar daca blocheaza traficul, soferii cu masini avariate stau in masina pana vine politia (chiar daca blocheaza traficul si asa aglomerat).

In rest, globalizarea este si aici la ea acasa. Mc Donalds, Apple & Co sunt prezenti peste tot la niste preturi absurde pentru o tara atat de saraca.

Satisfactia nr. 1 si bucuria estetica inegalabila cu care ramai dupa o calatorie pe bulevardele Chisinaului (sau la MallDova!) raman tinerele fete, gratioase aidoma unor caprioare, cu ochii mari si boticurile umede, frematand speriate din nari. Toate sunt inalte, suple si fac o echilibristica desavarsita pe tocurile de pe 10 cm inaltime! Este ametitor cu peste 80% din fete poarta pantofi cu tocuri foarte inalte.

Nu stiu cum este in restul tarii, insa ca o prima impresie imi dau seama ca realipirea la Tara Mama se va face greu si in timp indelungat. Pe langa faptul ca in Romania, la nivel superior al conducerii de stat (indiferent de partid aflat la conducere), nu exista o politica unitara si de perspectiva, aici, la nivel imediat al populatiei interferenta romano-rusa este insiduos impletita, creind o identitate blurata a basarabenilor de astazi. Limba rusa ramane ancorata in toate activitatile cu iz oficial, superioare sau elitiste, iar limba romana ramane strict la nivelul casnic-familial imediat.

Niciun comentariu:

Apreciaza: