luni, 4 mai 2015

Profesionalism

În general, reflexia proprie a societății românești este de buric al lumii. Tot ce se întâmplă pe glob musai trebuie să aibă și o componentă românească. Că e vorba de un cutremur devastator, că e vorba de un atentat, de un genocid, în fine, chiar și în cazul unei întâlniri de gradul III (cu un extraterestru) musai trebuie să fie și un român. Bineînțeles, că atunci când vorbim de marile recunoașteri uman-cultural-științifice (gen premiile Oscar sau Nobel) buricul pământului se rotește mai abitir și este scoasă la suprafață latură cealaltă a excelenței românismului, și anume, invidia lumii împotriva noastră. Noi, ca români, suntem obligați să viețuim la două extreme: perfecțiune și invidie.
Buletinele de știri (tv, în special) excelează la acest capitol al înfoierii sentimentului de buric al lumii. Toate știrile sunt (obsesiv) despre românii martori/vicitme din toate cele ce se întâmplă prin lume. Problema este că s-au format anumite automatisme la presa noastră onestă. Iar urticarea asta circula de la o televiziune la alta, mai ceva ca râia. Cică asigură ratingul.
Recent i-am văzut pe maeștrii echidistanței, conglomeratul media Digi cum începeau știrile despre zilele de 1-3 mai în cel mai protv-ist style! Primele știri erau inevitabil despre bețiile din Vama Veche! Asta era cea mai importantă știre, beția unor tineri! Nu se găsea timp pentru manifestația de la Chișinău (un miliard de dolari furat!). Nu se găsea timp pentru detaliat prostiile emise de Ponta despre Nichita de la Iași! Nu se găsește timp pentru anchete jurnalistice în cazurile Vosganian, Șova sau Dragnea! Nu se găsește timp pentru așa ceva, dar e destul spațiu pentru detaliat bețiile din Vama Veche! Iar după așa propagandă, te mai miri că Ceaușescu ar fi reales la un sfert de veac de la moarte...
Tragedia nu este aceea că Digi se protevizează, ci faptul că normalitatea dispare încet din societatea românească. Profesionalismul este ascuns după măștile macabre ale imposturii. Azi nu mai e OTV, dar minciuna cosmetizată rezistă în toate.

Niciun comentariu:

Apreciaza: